Fair Play Klassement

Respect en fair play moet centraal staan op en naast onze voetbalterreinen. Het fairplayklassement, dat deel uitmaakt van ons #doedegijdatthuisook actieplan, wordt bij de start van het seizoen 2023-2024 ingevoerd voor alle jeugdcategorieën (U8 t.e.m. U21) zowel bij jongens als meisjes en voor alle niveaus (G/P/IP).

Eind augustus volgt nog een zeer brede communicatiecampagne over het fairplayklassement met filmpjes en artikels richting al onze leden, ouders, trainers en ga zo maar door. Toch wouden we onze (gelegenheids)scheidsrechters en clubverantwoordelijken al op de hoogte brengen over de praktische toepassing van dit fairplayklassement.

Alle uitleg kan je terugvinden in dit filmpje: https://youtu.be/ytjoQBp-16E

Na evaluatie van het proefproject dat bij de gewestelijke U15 gelopen heeft in de heenronde van het seizoen 2022-2023 is er beslist om de punten enkel te laten toekennen door de (gelegenheids)scheidsrechter, en niet meer door de (gelegenheids)scheidsrechter in combinatie met de tegenstander. Alle ploegen die na de heenronde, en nadien ook terugronde, gemiddeld meer dan 80% scoren zullen een fairplaycertificaat ontvangen om op te hangen in de kantine van de club.

Deze instructievideo is bedoeld voor:

  • Alle scheidsrechters
  • Gelegenheidsscheidsrechters
  • Clubverantwoordelijken die vaak wedstrijdbladen invullen: voor hen is het belangrijk een
    persoon binnen de club te consulteren die de wedstrijd effectief heeft gezien zodat er
    een correcte inschatting kan gemaakt worden van de fairplaypunten.

Vragen: ndk@voetbalvlaanderen.be